Tijdens de herdenking bij het Internationaal Homomonument in Den Haag is gesproken over de situatie voor lhbti-personen in Rusland en Oekraïne. Rémy Bonny van de Belgische actiegroep Forbidden Colours sprak over de repressie van lhbti'ers in Europa.
Bonny benadrukte dat de manier waarop een samenleving omgaat met lhbti-rechten een graadmeter is voor de mate van vrijheid in die samenleving. In Nederland beseft men dat, aldus de activist, die aangaf dat er nog niet overal zo over wordt gedacht. Hij haalde een Russische wet uit 2013 aan, die informatie over lhbti'ers bestempelt als 'propaganda' en deze verbiedt. Die houding is volgens Bonny ook een bedreiging voor Oekraïense lhbti'ers, mocht Rusland het land inlijven.
Oekraïners die hun land ontvluchten komen volgens informatie van de Verenigde Naties momenteel vooral terecht in Polen, Roemenië en Hongarije. Ook in die landen staan de rechten van lhbti'ers onder druk, aldus Bonny. Forbidden Colours hielp naar eigen zeggen meer dan vijfhonderd lhbti'ers die Oekraïne ontvluchtten aan een veilig onderkomen, onder meer in Amsterdam.
"We leven vandaag in het meest volatiele en onveilige Europa sinds de Tweede Wereldoorlog", besloot Bonny zijn toespraak. "De oorlog tegen democratie en vrijheid mag zich niet verder verspreiden."
Het Internationaal Homomonument werd in 1993 onthuld. Het kunstwerk dient volgens de organisatie ter herdenking van "alle lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, queers en intersekse-mensen in de wereld, die vervolgd en onderdrukt zijn of worden, vanwege hun geaardheid of genderidentiteit, in het verleden en in het heden". Jaarlijks wordt op 4 mei een ceremonie georganiseerd met toespraken van vooraanstaande mensen uit de lhbti-gemeenschap. Tijdens de ceremonie wordt stilgestaan bij de ontwikkelingen van de lhbti-emancipatie in het licht van de Tweede Wereldoorlog.
Woensdag spraken ook een politieman van Roze in Blauw Haaglanden en de Haagse wethouder Arjen Kapteijns bij het monument.
Door: ANP